Prognoza pieței auto din România pe anul 2025 - SURSE SI RESURSE

Prognoza pieței auto din România pe anul 2025

Share

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) a identificat anumite tendințe ce vor defini evoluția înmatriculărilor de autovehicule în România, în 2025.

În primă instanță, piața auto din România va cunoaște o stagnare – în fapt o ușoară scădere de -0,4% – după trei ani de creștere, în contextul global dificil pentru această industrie, iar autovehiculele „electrificate” își vor continua ascensiunea într-un ritm accelerat în 2025 ( +34,6%), hibridele rămânând vedete și în acest an. De asemenea, mașinile pur electrice vor avea o revenire remarcabilă după un 2024 dezastruos, atingând un +28.3%, respectiv motorizările pe benzină vor pierde din popularitate (-4,5%), în timp ce motorizările diesel vor continua să scadă cu până la -39%.

Prognoza Pieței Auto realizată de APIA este o analiză anuală profundă, bazată de date exacte și pe expertiza specialiștilor, esențială pentru toți actorii din sectorul mobilității (de la instituțiile statului, la companii și consumatori), oferind instrumente cruciale pentru planificarea strategică și adaptarea la schimbările din industrie.

„APIA continuă să fie un pilon de referință în furnizarea de analize precise și perspective vizionare asupra industriei auto din România, cu o marjă de precizie de până în 1%. Evoluția pieței în 2025 va depinde atât de factori economici și de cererea consumatorilor, cât și de deciziile politice ce pot accelera sau frâna tranziția către electromobilitate. Așa cum am văzut în 2024, reducerea bruscă a subvențiilor pentru mașinile electrice a avut un puternic impact negativ asupra pieței. APIA rămâne și în 2025 un partener activ în dialogul cu autoritățile și susține implementarea unui nou Program Rabla cu subvenții eficiente, de 8.500 euro pentru EV-uri și care să ofere predictibilitate cel puțin până în 2030 și sprijin adevărat creșterii segmentului de vehicule verzi. Milităm pentru măsuri legislative complementare pentru dezvoltarea infrastructurii stațiilor de încărcare și pentru adoptarea unor pași concreți, planificați, în direcția unei mobilități sustenabile în România”, susține Dan Vardie, Președintele APIA.

Totodată, APIA a prognozat câteva direcții principalele pentru piața auto din România, în acest an. Mai exact, piața generală de autovehicule noi înmatriculate nu va mai fi în creștere anul acesta, așa cum se obișnuiseră experții în ultimii trei ani. „Estimăm o stagnare, cu o ușoară scădere de -0,4%, cu un număr de 179.000 de unități comercializate”, au adăugat aceștia. Deși autoturismele noi vor avea o curbă ușoară de creștere (+0,7%), valoare estimată și pentru categoria HCV+Bus (+0,7%), scăderea pieței va fi indusă de contractarea segmentului vehiculelor comerciale ușoare + minibus care va înregistra o scădere a numărului înmatriculărilor de -8,3%, în anul 2025. Nu în ultimul rând, autovehiculele „electrificate” vor avea o creștere de 34,6% față de 2024, înregistrând un ritm mult mai intens decât în anii precedenți, bineînțeles fiind direct influențat de viitoarele condiții de subvenționare ce vor fi stabilite prin Programul Rabla 2025.

Scăderi la motorizările pe benzină și motorină

În cadrul unei analize mai aprofundate, în funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, APIA previzionează pentru prima dată scăderi pe ambele tipuri de motorizări clasice și anume: mașinile pe benzină vor înregistra o ușoară scădere de -4,5% față de 2024, reprezentând 58% din volumul înmatriculărilor de autoturisme, în timp ce mașinile echipate cu motoare diesel vor avea un declin de -39% față de 2024, ajungând să dețină o cotă de piață de doar 8,3% din total.

Pe de altă parte, autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% electrice și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), vor ajunge în 2025 la o cotă de piață de 33,7%. Astfel, din această analiză, analiștii APIA estimează că anul acesta se vor înmatricula, în România, de aproape patru ori mai multe autoturisme „electrificate” decât cele cu motorizare diesel.

Autoturismele 100% electrice vor recupera terenul pierdut anul trecut și vor reveni pe creștere susținută de +28,3%, cu o cotă de aproximativ 25% din total înmatriculări mașini „electrificate” și 8.3% din totalul pieței de autoturisme. Vedetele anului 2025 vor continua să fie hibridele, cu 41,7% creștere estimată și ocupând aproape 60% din piața de autoturisme „electrificate” și 20% din totalul pieței de autoturisme.

Clasificarea pe segmente

Prognoza pentru anul 2025 estimează o evoluție mixtă a segmentelor în care sunt încadrate autoturismele, după cum urmează: Segmentul A +11,6%, Segmentul B -13,5%, Segmentul C +1,4%, Segmentul D +3,4%, Segmentul E +8,9%, Segmentul F -9,1%, SUV +3,6%, MPV +23,5% și Segmentul Sport -6,7%, raportat la anul anterior.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV va menține prima poziție, cu o cotă de aproximativ 50%, în creștere față de 2024, urmat de Clasa C cu o cotă de aproximativ 29% și de Clasa B cu o cotă de 12%, în scădere ușoară față de cota deținută în 2024.

Analizând evoluția înmatriculărilor autoturismelor cu tracțiune integrală (4×4) în ultimii 5 ani, experții APIA estimează că această categorie va deține în 2025 o cotă de piață de aproximativ 24,7%, cu o creștere de doar +0,8% a numărului de înmatriculări față de anul trecut.

Prognoza pentru autovehicule comerciale, înmatriculate în 2025

APIA estimează că autovehiculele comerciale ușoare + minibus, în 2025, vor înregistra o scădere de -8,3% față de 2024, cu o cotă de piață, din totalul autovehiculelor înmatriculate, de aproximativ 11,2%, un nivel ușor mai mic decât cel atins în 2024, de 12,1%.

Creșterea pentru înmatriculările din categoria LCV + Minibus „electrificate” este estimată la aproximativ +19,3% față de anul 2024, conform previziunilor APIA, ceea ce ar presupune o încetinire a ritmului avut în anii precedenți.

În ceea ce privește vehiculele comerciale grele și bus, această categorie se va menține pe un ușor ritm de creștere de doar +0,7% față de anul 2024, din care segmentul „electrificatelor” HCV+Bus va înregistra o creștere de +8,9% anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *