ULTIMA ORĂ. Auditul efectuat în aprilie 2024 Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) din România de către Rosselkhoznadzor a fost trecut. Vom exporta semințe în Federația Rusă? - SURSE SI RESURSE

ULTIMA ORĂ. Auditul efectuat în aprilie 2024 Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) din România de către Rosselkhoznadzor a fost trecut. Vom exporta semințe în Federația Rusă?

Share

Articol de arhivă publicat inițial în data de 8 august 2024.

Un anunț al Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) postat pe pagina sa de Facebook (https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=866103568764095&id=100060933784270&rdid=MLnuV3vSjv7qmgNN), actualmente șters, indica faptul că instituția din România ar fi primit confirmarea din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselkhoznadzor din Federația Rusă ca laboratorul ar fi trecut un audit din aprilie 2024.

Fără explicații prea multe și cu numărul de înregistrare 2253/07.08.2024, documentul în limba rusă este adresat directorului general al instituției, ing. Carmen Mitrea.

O traducere rapidă a documentului via sistemele OCR online scoate la iveală următoarele:

„Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară (denumit în continuare Rosselkhoznadzor) își exprimă respectul față de Laboratorul Central de Evaluare Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarea Zonelor Rurale din România și raportează următoarele: – pentru a actualiza informațiile obținute pe baza rezultatelor Rosselkhoznadzor în aprilie 2024 auditul Laboratorului Central de Calitate Semințe și Material Săditor, vă rugăm să trimiteți copii/formulare de documente la indicatori de soi și de semănat ai calității semințelor, precum și confirmarea absența organismelor modificate genetic în semințe, eliberat de laboratorul specificat; – Totodată, ca parte a implementării paragrafului 6 i) din Regulile de audit laboratoare din străinătate pentru testarea semințelor agricole plante pentru a confirma competența unor astfel de laboratoare, metode și rezultatele cercetării și frecvența implementării acesteia, aprobate Decretul Guvernului Federației Ruse din 27 mai 2023 nr. 817, vă rugăm să trimiteți lui Rosselkhoznadzor planul pentru următorii trei ani după anul auditului, gama de semințe de plante agricole, inclusiv material săditor destinat exportului în Rusia piață, indicând soiul, volumul, precum și numele producătorilor și potenţiali exportatori. Vă rog să acceptați, doamnă Mitrea, asigurările respectului meu profund pentru dumneavoastră. Şef adjunct | Yu.A. Švabauskienė.”

Surse apropiate ne-au precizat că astfel de auditări au mai existat cu ani în urmă pe sectorul animal (despre care vom detalia la final). Contextul geopolitic actual ar putea însă ridica posibile semne de întrebare, mai ales că informarea a venit subit, pe pagina oficială de Facebook a instituției. Orice relație comercială potențială sau parafată este binevenită, însă trebuie anunțată corespunzător publicului larg.

Ne-am adresat în scris atât LCCSMS, cât și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în vederea clarificării mai multor aspecte, cum sunt contextul auditului, al relației comerciale dintre Federația Rusă și România privind exportul de semințe, sau dacă se intenționează începerea unor astfel de relații comerciale în perioada următoare.

Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS), una dintre instituțiile care urmau să fie reorganizate de către Guvern, transmitea în urmă cu câteva luni o serie de argumente în favoarea continuării funcționării. Instituția preciza că este singurul laborator din ţară acreditat de Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA), care efectuează analize privind condiţiile de calitate şi stare sanitară la seminţele agricole destinate exportului şi emite documente internaţionale, în baza acreditării de către Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor.

„Față de aceste aspecte, arătăm că Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) s-a înfiinţat conform art. 20 alin. (2) din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante şi a Hotărârii Guvernului nr.1433/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor. Menționăm că LCCSMS a fost înființat încă din anul 1990 prin HCM 477/1990 și reorganizat prin HG 716/1999, HG 955/2002 și HG1433/2009. Colaborarea României cu ISTA a început în anul 1930 prin intermediul Laboratorului pentru biologia și controlul semințelor din cadrul ICAR – București. Acest laborator, în anul 1967 a trecut în subordinea ICCPT Fundulea, unde a funcționat până în 1970. Începând cu anul 1970, afilierea ISTA este realizata prin Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor București, după care în perioada 1984 – 1990 a funcționat ca laborator în cadrul ICCPT Fundulea. În anul 1990 a luat ființă Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor și prin Ordinul ministrului agriculturii și alimentației, laboratorul fiind autorizat să elibereze certificate de calitate pentru semințele destinate comerțului internațional.

Activitatea actuală a Laboratorului Central pentru Controlul Calității Semințelor

În prezent, Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, LCCSMS fiind, conform art.1 alin.(2) din H.G. nr.1433/2009, laborator oficial, acreditat de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor (ISTA) și eliberează certificate internaționale pentru semințele din speciile de plante agricole și horticole.

Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor este singurul laborator din ţară acreditat de Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA), care efectuează analize privind condiţiile de calitate şi stare sanitară la seminţele agricole destinate exportului şi emite documente internaţionale, în baza acreditării de către Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor.

Prima acreditare a instituției noastre a avut loc în anul 2000 și România prin laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor a făcut parte din grupul primelor laboratoare acreditate de către ISTA. Conform prevederilor ISTA, un audit de re-acreditare are loc la fiecare trei ani, ultimul audit fiind în anul 2022.

Acreditarea ISTA acoperă determinările pentru valoarea culturală a semințelor: puritate, determinarea numărului de semințe străine, Masa a 1000 de boabe, germinație, umiditate și viabilitatea semințelor și activitatea de eșantionare a loturilor de semințe, determinări de care beneficiază industria semințelor, si implicit fermierii din România. Menționăm că, Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor (ISTA) a luat ființa în anul 1924 și a fost înființată ca o necesitate a ridicării calității semințelor și a uniformității rezultatelor analizelor în comerțul internațional de semințe, scopul principal al asociației fiind: “Uniformitatea în testarea semințelor în întreaga lume”.

Această entitate cuprinde un număr de 195 de laboratoare pentru testarea semințelor din diverse țări ale lumii, din care: 44 laboratoare aparținând companiilor producătoare de semințe și 137 laboratoare guvernamentale. Din cele 195 de laboratoare membre doar 130 sunt acreditate și au dreptul să elibereze Certificate Internaționale pentru loturile de semințe destinate comerțului internațional.

În cazul României, dacă s-ar proceda la desființarea LCCSMS și pe cale de consecință acesta și-ar pierde personalitatea juridică, atunci și exportul de semințe va fi afectat, întrucât nu mai sunt întrunite condițiile acreditării în vederea eliberării de certificate oficiale care să atestate calitatea semințelor și a materialului săditor (ISTA acreditează laboratoare naționale cu personalitate juridică și laboratoare private ale companiilor de profil).

De asemenea, LCCSMS este singurul laborator acreditat de către Asociația de Acreditare din România – RENAR pentru efectuarea determinărilor de impurificare cu organisme modificate genetic, conform Ordinului MADR nr.1573/2014 privind controlul oficial al calității semințelor prin testarea soiurilor nemodificate genetic privind impurificarea cu organisme modificate genetic.

Menționăm că Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Bucureşti are relaţii funcţionale cu următoarele asociații internaționale:

Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA) la care România este parte ( LCCSMS fiind membru ISTA);
• Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE);
• Uniunea Internaţională pentru Protecţia Creaţiilor Vegetale (UPOV);
• Asociația de Acreditare din România – RENAR

Totodată, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor are relaţii funcţionale cu următoarele instituții naționale:

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Serviciul de selecţie şi calitatea seminţelor;
• Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor;
• Asociația de Acreditare din România – RENAR
• Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;
• Autoritatea Națională Fitosanitară;

Cu privire la activitatea desfășurată de către Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, prezentăm în continuare un extras din Raportul de activitate pe anul anul 2022 și anume:

3.1 Activitate: Efectuarea controlul calităţii în câmp şi în laborator, eliberarea documentelor oficiale de atestare a calităţii seminţelor și a materialului săditor, supravegherea, monitorizarea, înregistrarea operatorilor economici pentru producere, condiţionare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport şi comercializare a seminţelor şi materialului săditor, pe teritoriul judeţului Ilfov şi al municipiului Bucureşti

3.2 Activitate: urmărește aplicarea prevederilor legale, a normelor tehnice și a standardelor în vigoare, precum și a reglementărilor internaționale în domeniul semințelor și al materialului săditor, la care România este parte, constată contravențiile și aplică sancțiunile prevăzute de lege prin persoanele împuternicite de MADR.”

Așa cum am precizat anterior, sursele noastre ne-au spus că un astfel de audit a mai existat în anul 2012 din partea veterinarilor ruși pe zona de abatorizare, însă auditul nu a fost trecut. Alte demersuri asemănătoare pe zona zootehnică nu a au mai fost efectuate după 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *