UPDATE. Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor își ascunde urmele. De ce avem nevoie de ruși pentru acreditarea LCCSMS? - SURSE SI RESURSE

UPDATE. Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor își ascunde urmele. De ce avem nevoie de ruși pentru acreditarea LCCSMS?

Share

Articol de arhivă publicat Marți, 13 August 2024

STUPOARE. La câteva zile distanță de uimitoarea descoperire făcută de jurnaliștii portalului www.sursesiresurse.ro cum că o instituție de stat din România, în speță Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS), a primit confirmarea din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselkhoznadzor din Federația Rusă că unitatea de la noi din țară ar fi trecut auditul din aprilie 2024, reprezentanții acesteia pur și simplu au șters postarea.

Reamintim cititorilor că LCCSMS s-a înfiinţat conform art. 20 alin. (2) din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante şi a Hotărârii Guvernului nr. 1433/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor.

LCCSMS a fost înființat încă din anul 1990 prin HCM 477/1990 și reorganizat prin HG 716/1999, HG 955/2002 și HG1433/2009.

În prezent, Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), fiind instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, LCCSMS fiind, conform art.1 alin.(2) din H.G. nr.1433/2009, laborator oficial, acreditat de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor (ISTA) și eliberează certificate internaționale pentru semințele din speciile de plante agricole și horticole.

Securitatea alimentară a țării ține și de această instituție importantă

Poate fără nicio legătură, însă într-un raport de activitate al CSAT de la începutul acestui an, citat pe larg de mass-media din România, se menţiona printre altele şi care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii „ostile”. Aici se regăsesc încercări de penetrare informativă a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii şi culegerea de informaţii referitoare la măsurile dispuse de România în contextul conflictului din Ucraina şi la prezenţa aliată pe teritoriul României, precum şi subminarea încrederii românilor în Armată şi aliaţi.

Raportul sublinia şi că Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina implică riscuri la adresa ţărilor din regiune, printre care creşterea numărului incidentelor militare, atacurile cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni.

Faptul că un astfel de raport interinstituțional (Rosselkhoznadzor – LCCSMS) a existat ridică semne de întrebare, mai ales după ștergerea documentului de pagina oficială de Facebook a LCCSMS. Un astfel de document ar parafa indubitabil un potențial schimb comercial între cele două state.

Reiterăm faptul că orice relație inter-instiituțională care să genereze venituri pentru economia țării este binevenită, însă aceasta trebuie făcută în condițiile legii, la vedere. Pentru a întări cele afirmate, în 2022, potrivit INS, am exportat în Rusia boabe de soia în valoare de 8,2 milioane euro.

Reamintim faptul că un astfel de audit s-a mai încercat și pe zona animală, potrivit informațiilor primite pe surse, înainte de evenimentele din 2014, însă entitățile auditate de ruși în România nu au trecut testul la vremea respectivă.

Așteptăm răspunsul scris al celor de la LCCSMS, via MADR, pentru a afla condițiile în care acest raport inter-instituțional a fost parafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *