Organizația internațională Justice and Care România, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat luni, 14 octombrie 2024, Campania de informare și prevenire a traficului de persoane și a exploatării prin muncă a cetățenilor români care pleacă la muncă în străinătate „Departe de casă? Vrem să fii siguranță”.
Campania se va derula în perioada 14-18 octombrie 2024, în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la data de 18 octombrie.
Mai bine de 5,7 milioane de români trăiesc peste hotare, marea lor majoritate fiind de vârstă activă, iar 3,9 milioane români trăiesc și muncesc în țările Uniunii Europene (UE). Exploatarea prin muncă și traficul de persoane sunt riscuri reale, în special atunci când oamenii nu-și cunosc drepturile, modalitățile în care pot cere ajutor sau metodele prin care pot fi ademeniți de către traficanți.
În fiecare an, autoritățile identifică și salvează aproximativ 450-500 de victime ale traficului de persoane, însă această cifră reprezintă doar o parte din fenomenul ascuns al exploatării prin muncă. Principalele țări de destinație în care au fost exploatați prin muncă cetățenii români în 2023 sunt: Marea Britanie, Germania, Franța și Spania.
20.000 de pliante
Pentru a veni în sprijinul oamenilor cu informații, care îi pot feri de riscuri grave de exploatare și abuz, în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, cu sprijinul structurilor MAI pune la dispoziția românilor care călătoresc în Europa pe frontiera terestră (Nădlac, Borș, Cenad, Petea) și în principalele aeroporturi internaționale din România (București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu), 20.000 de pliante cu informații vitale despre:
• Drepturile angajaților români în țările europene;
• Drepturile și serviciile de care pot beneficia victimele traficului de persoane.
Materialele informative sunt distribuite călătorilor români cu sprijinul ofițerilor de poliție de frontieră și, suplimentar, un material video despre riscurile traficului de persoane și drepturile angajaților români în străinătate va fi difuzat pe platformele de socializare ale Ministerului Afacerilor Interne, Justice and Care și ale partenerilor. Invităm media televizuală să se alăture demersului nostru pentru siguranța românilor care muncesc sau își caută un loc de muncă în străinătate, în perioada 14-18 octombrie 2024.
Evenimente de prevenire și informare în teren
Pe parcursul săptămânii dedicate conștientizării fenomenului traficului de persoane (14-18 octombrie) vor fi organizate o serie de evenimente de prevenire și informare în teren la care vor participa reprezentanți ai Justice and Care, IGPF, ANITP, Ambasada Marii Britanii la București după cum urmează:
• 14 octombrie – Aeroportul Internațional Henri Coandă;
• 15 octombrie – Nădlac 2 și Aeroportul Internațional din Timișoara;
• 16 octombrie -Aeroportul Internațional din Iași.
Inițiativa beneficiază de sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, fiind parte din proiectul implementat de Justice and Care România în domeniul prevenirii traficului de persoane și asistenței victimelor, finanțat de UK Home Office.
Peste 5,7 milioane cetățeni români trăiesc în străinătate, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, pe baza datelor puse la dispoziție de către autoritățile statelor de reședință responsabile de evidența străinilor, la finalul anului 2021. Dintre aceștia, 3,9 milioane sunt stabiliți pe teritoriul Uniunii Europene.
Justice and Care International a contribuit la nivel global la eliberarea și reintegrarea a 5.233 victime
Organizația internațională Justice and Care a fost înființată în Marea Britanie în anul 2008 din convingerea că, pentru a anihila sclavia modernă și traficul de persoane, este fundamental ca guvernele, forțele de poliție și societatea civilă să-și unească forțele.
Justice and Care operează în Marea Britanie, Bangladesh, Statele Unite ale Americii și România, iar cele patru birouri de țară acoperă prin activitatea lor trei continente: America, Asia și Europa. Organizația din România dezvoltă activități și programe la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.
Până în prezent, Justice and Care International a contribuit la nivel global la eliberarea și reintegrarea a 5.233 victime, a sprijinit victimele în 1.659 de dosare penale cu condamnări definitive, 58.638 specialiști formați, 181.912 persoane vulnerabile sprijinite și implicate în procese de educare și capacitare. În România am operaționalizat funcționează Programul Victim Navigator, care asigură procesul de repatriere a victimelor de origine română și le asigură reintegrarea socială prin programe individualizate de sprijin și capacitare de până la 2 ani de zile. Aproximativ 100 de femei și bărbați supraviețuitori ai traficului și-au recuperat viața în perioada de când activăm în România.