Joi, 17 Iunie 2021 07:27

Se simt efectele unei noi crize pe piața candidaților

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Se simt efectele unei noi crize pe piața candidaților Pexels (caracter ilustrativ)

Recuperarea economică a României din 2021 a fost estimată de către Fondul Monetar Internațional la 6% din PIB. România are, alături de Turcia și Spania, cea mai mare recuperare economică prognozată din Europa. Inflația globală este în creștere și efectele ei vor fi resimțite și în România.

Efectele acestei relansări economice sunt accentuate de optimismul dat de campania de vaccinare anti-OVID-19, care are efecte palpabile în rândul populației. Consumul este în creștere, iar acest lucru influențează nevoia de angajați din piața muncii.

În primele 5 luni ale anului, Adecco România a înregistrat o creștere de 100% a numărului de aplicări pentru pozițiile deschise, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Comparând cu aceeași perioadă a anului 2019, creșterea este de 170%. În paralel, numărul solicitărilor pentru proiecte de recrutare a depășit în primle 5 luni ale anului întreaga valoare a solicitărilor pentru tot anul 2020.

„Până de curând, am comparat 2021 cu 2020 doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie. Din 2020, acestea au fost lunile care nu au fost afectate de pandemie. Începând cu martie, am fost nevoiți să privim ca referință anul 2019 când efectele pandemiei erau inexistente. 2019 a fost considerat de mulți anul angajatului în piața muncii. Candidații se găseau foarte greu și proiectele de recrutare erau adesea dificil de implementat.

„Comparând însă datele din primele 5 luni ale anului cu ultimii doi ani, vedem că ne confruntăm cu o nouă realitate. Nu putem spune că ne-am întors în timp, ci mai degrabă că piața muncii trece printr-o perioadă de reconversie. Avem de-a face cu un număr mare de aplicații, simultan cu creșterea numărului de proiecte de recrutare. Asemenea potrivire între cerere și ofertă nu am mai întâlnit în ultimii 20 de ani.

„Până la finalul anului vom vedea schimbări în efectivele de angajați din unele sectoare. Putem spune că pandemia a dat mult de gândit angajaților și că se reprofilează spre sectoare mai stabile. De asemenea, nevoia de angajați este mai mare ca în 2019, cu volume crescute în toate sectoarele și ar trebui să ne pregătim pentru o nouă criză a candidaților”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România

Adecco România este liderul și cel mai mare jucător de pe piața resurselor umane din România. Compania gestionează peste 4000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Parteneriate

MediaSind

 

LMP2019

 

Logo Smartfert

 

 

 

 

 

Cookies