Joi, 15 Iulie 2021 14:41

Zboruri anulate ca umare a unui incident. A fost implicat un elicopter al Armatei SUA de tip UH-60 Black Hawk

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Zboruri anulate ca umare a unui incident. A fost implicat un elicopter al Armatei SUA de tip UH-60 Black Hawk Ionel Văduva, BIAS (caracter ilustrativ)

Ca urmare a incidentului de zbor din data de joi, 15 iulie, în care a fost implicat elicopterul Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk, au fost anulate zborurile de antrenament care erau planificate în această perioadă deasupra Municipiului București, în vederea participării aeronavelor militare românești și americane la festivitățile organizate în data de 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, respectiv 21 iulie, la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

Astfel, festivitățile de Ziua Forțelor Aeriene se vor desfășura fără survolul aeronavelor militare, iar la cele de la Arcul de Triumf vor participa aeronave de transport care au executat nemijlocit misiuni în Afganistan, respectiv avioane de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, a anunțat MApN la orele după-amiezii.

În urma incidentului de zbor în care a fost implicată aeronava Armatei SUA, care a necesitat aterizarea de urgență în zona Pieței Charles de Gaulle din Capitală, nu au fost înregistrate victime, au adăugat vocile oficiale ale Ministerului român al Apărării.

Evenimentul este cercetat de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române și ai Ambasadei SUA la București, iar investigațiile judiciare sunt coordonate de Parchetul Militar București.

De altfel, procurorii Parchetului Militar au și deschis un dosar penal, după aterizarea forțată a elicopterului militar.

Am fost sesizaţi cu privire la acest eveniment, astfel încât s-a deschis o cauză penală în care se fac cercetări cu privire la cele întâmplate. Cel mai probabil, va fi o încadrare 349 – 350 Cod Penal – neluarea şi nerespectarea măsurilor privind siguranţa şi securtatea în muncă, dar este doar o estimare”, a declarat colonelul magistrat Florin Bobin, procuror militar.

Și Ambasada Statelor Unite ale Americii a avut o primă reacție după ce elicopterul militar a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din Capitală. Reprezentanții Ambasadei au transmis că urmăresc îndeaproape evoluția acestui caz.

Ambasada SUA este conștientă de incident și urmărim îndeaproape evoluțiile. Înțelegem că nu au existat răniți. Lucrăm alături de partenerii noștri români pentru a rezolva situația și vom furniza informații actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”, au transmis cei de la Ambasada SUA.

Polițiștii de la Brigada Rutieră care se aflau în intersecția Charles de Gaulle pentru fluidizarea traficului au simțit un suflu puternic și au intervenit imediat pentru a bloca traficul astfel încât să faciliteze aterizarea. În acest fel, s-a evitat o tragedie, spune unul dintre polițiști.

Au intervenit foarte prompt la fața locului blocând traficul rutier, astfel încât să faciliteze elicopterului aterizarea. Dacă nu ar fi făcut acest lucru puteam să asistăm la o tragedia. Intervenția a fost destul de promptă, ulterior colegii au solicitat sprijin prin dispecerat și s-au prezentat repede peste 10 echipaje ale Poliției Rutiere care au dispus măsuri de restricționare a traficului și aici vorbim despre ambele sensuri ale bulevardului Constantin Prezan, despre Aviatorilor, practic rutele către această zona unde a avut loc incidentul. Vorbim despre ceva neobișnuit. Colegii au fost foarte prompți și bineînțeles că intervenția lor merită apreciată”, anunță un polițist al Brigăzii Rutiere.

Elicopterul militar care a aterizat forțat, joi, în Piața Charles de Gaulles din Capitală făcea parte dintr-un grup de șase elicoptere care se antrenau pentru ceremonia din 21 iulie, cu ocazia încheierii misiunii armatei române în Afganistan.

Aeronava militară zbura la circa 300 de metri altitudine, era un zbor de antrenament într-un grup de șase elicoptere, care se pregăteau pentru ceremonia care va avea loc în 21 iulie, în Piața Arcului de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii armatei române în teatrele de operații din Afganistan.

Parteneriate

MediaSind

 

LMP2019

 

Logo Smartfert

 

 

 

 

 

Cookies