Miercuri, 14 Iulie 2021 11:42

Turcia, avertizată de insurgenții talibani: „Emiratul Islamic va acţiona”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Turcia, avertizată de insurgenții talibani: „Emiratul Islamic va acţiona” Wikipedia

În condițiile în care Turcia poartă negocieri cu SUA pentru menţinerea unor militari în Afganistan, pentru protejarea Aeroportului din Kabul, după retragerea trupelor NATO, la începutul lunii septembrie 2021, insurgenții talibani reacționează.

Concret, mişcarea talibanilor afgani a avertizat Turcia, marţi, 13 iulie 2021, să nu menţină trupe în Afganistan pentru securizarea Aeroportului din Kabul după retragerea efectivelor militare ale ţărilor NATO, informează agenţia Reuters.

Emiratul Islamic al Afganistanului condamnă această decizie reprobabilă. Dacă oficialii turci nu vor reveni asupra acestei decizii şi vor continua ocuparea ţării noastre, Emiratul Islamic va acţiona împotriva lor”, este avartismentul transmis de Mişcarea talibanilor afgani către Turcia.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat luni că Turcia şi SUA au stabilit să menţină trupe la Aeroportul din Kabul şi negociază detaliile misiunii.

Aeroportul trebuie să rămână deschis, să funcţioneze. Toate ţările susţin acest lucru. Dacă aeroportul nu funcţionează, ţările vor trebui să îşi închidă misiunile diplomatice de aici”, a argumentat Hulusi Akar.

Discuțiile care se poartă acum la nivel ministerial ar trebui să fie definitivate până la plecarea forțelor SUA, a declarat pentru Reuters un înalt oficial turc.

Încă suntem de părere că va exista un acord cu privire la aeroport. Vrem să fim alături de poporul afgan”, a spus oficialul.

Poliția a declarat că o explozie a zguduit marți o zonă aglomerată din Kabul, ucigând patru persoane și rănind cinci. Nu era clar cine se afla în spatele exploziei sau care era ținta.

Ciocnirile continuau în provincia sudică Kandahar, a declarat Attaullah Atta, membru al consiliului provincial, talibanii fiind împinși înapoi după o încercare de a intra într-o închisoare din oraș.

Sute de familii au fugit de violență, a adăugat el.

Mohammad Daoud Farhad, directorul spitalului provincial din Kandahar, a declarat că a primit opt ​​morți și mai mult de 30 de persoane, majoritatea civili, răniți în ciocniri în ultimele 24 de ore.

La începutul zilei de marți, forțele de securitate afgane s-au retras din districtul Alingar din estul provinciei Laghman, a declarat un oficial al guvernului local, sub condiția anonimatului.

Parteneriate

MediaSind

 

LMP2019

 

Logo Smartfert

 

 

 

 

 

Cookies