Miercuri, 17 Noiembrie 2021 12:51

VIDEO - Fiecare nou-născut prematur are o șansă la viață

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Oricare nou-născut prematur are o șansă la viață, iar întreg personalul medical din România luptă pentru supraviețuirea lui, în condițiile în care perioada pandemiei a reprezentat o provocare atât pentru medicii obstetricieni, cât şi pentru medicii neonatologi.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii, miercuri, 17 noiembrie 2021, la Sala de Consiliu a UMF Carol Davila a avut loc conferință de presă la care au participat Prof. Univ. Dr. Jinga Viorel, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB, Dr. Adriana Dan, medic șef secție Neonatologie din cadrul SUUB și Șef Lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef lucrări UMF ,,Carol Davila”, șef Clinică Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie.

În acest context, Prof. Monica Cîrstoiu, șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB, a precizat că, în pandemie, pe parte de spitalizare, medicii Spitalului Universitar s-au confruntat cu un număr mai mare de patologii severe venite în Urgenţă, din cauză că multe paciente nu au mai făcut evaluările periodice necesare în sarcină.

Extrem de important de precizat că în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti am reuşit împreună cu echipele de neonatologie să creăm circuite separate. Astfel, există trei circuite diferite: gravidă pozitivă, gravidă cu test în lucru şi gravidă negativă. Pentru fiecare din aceste situaţii, am realizat circuite diferite, astfel încât pacientele negative şi bebeluşii lor să aibă o zonă separată, iar pacientele pozitive să beneficieze de aceleași îngrijiri adecvate, atât mama cât şi copilul născut pozitiv COVID-19.

„Toate pacientele Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi, bineînţeles, toţi nou-născuţii sunt testaţi ca screening prin test PCR. În acest an, numărul de naşteri de la paciente pozitive a fost de aproape 4 ori mai mare decât numărul de paciente pozitive care au născut în anul 2020. Dacă în 2020 am avut un număr de 31 de paciente pozitive, cu un nou născut pozitiv, în 2021, până în prezent, am avut 116 gravide pozitive din care 4 nou-născuţi au fost şi ei pozitivi la momentul naşterii”, a mai menționat dr. Monica Cîrstoiu.

Anul acesta, la SUUB s-au înregistrat 1940 de naşteri, 116 fiind gravide confirmate pozitiv cu SARS- CoV-2. Din 116 de gravide pozitive, doar patru nou-născuţi au fost confirmaţi COVID-19 pozitivi. Asta în condițiile în care, anul trecut, doar 31 de gravide au fost pozitive, cu un nou-născut pozitiv.

În SUUB, ca un centru medical de referinţă unde sunt direcţionate multe sarcini cu risc, rata prematurităţii a fost superioară mediei naţionale (de 9%), ajungând la aproximativ 13%. Dintre aceşti prematuri, aproximativ 10% sunt nou-născuţi cu greutatea de sub 1.000 de grame, care necesită spitalizare de 2-3 luni de zile. Secţia de terapie intensivă neonatală din cadrul SUUB are o capacitate de 10 locuri şi este dotată cu echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici (până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame) şi a tuturor nou-născuţilor, indiferent de vârstă sau greutate.

Cea mai lungă durată de spitalizare în secţie de terapie intensivă nou-născuţi a maternităţii din cadrul SUUB a fost de 6 luni, un bebeluş de 500 de grame, cu o patologie complexă, care a necesitat multe intervenţii medicale.

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB, a adăugat că Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o clinică universitară de elită, un spital regional de urgenţă 1A, care asigură servicii medicale de înaltă performanţă.

În secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar avem cadre medicale de excepţie care au salvat foarte multe gravide venite în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Datorită medicilor de la SUUB au primit o nouă şansă la viaţă şi nou- născuţii, unii dintre ei fiind aduşi pe lume înainte de termen. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală”, a adăugat acesta.

prematur1„Celebrăm pe cei 15 milioane de prematuri care se nasc anual”

În cadrul conferinței de presă, Dr. Cătălin Cîrstoveanu, şef Clinică Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii MS Curie, a precizat că la data de 17 noiembrie 2021, de Ziua Mondială a Prematurităţii, celebrăm pe cei 15 milioane de prematuri care se nasc anual la nivel mondial şi pe cei 20.000 de prematuri care se nasc anual în Romania.

Trebuie să ne aducem aminte de cei care sunt fericiţi, sănătoşi, de cei care sunt în suferinţă, de cei care nu mai sunt, dar, extrem de important, să ne aducem aminte de câte lucruri mai avem de făcut pentru sănătatea lor”, a continuat Cîrstoveanu.

În mod simbolic, clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi clădirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie şi au fost iluminate arhitectural, mesajul proiectat    fiind: „Împreună pentru o şansă la viaţă”. iluminat Carol Davila

iluminat curie

Media

HWP5Red animated arrow down

Afilieri

MediaSind

 

LMP2019

smart pol

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

 

 

 

 

Cookies