Marți, 12 Octombrie 2021 15:33

Zeci de milioane de țigarete de contrabandă, confiscate de autorități în primele trei trimestre din 2021

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autoritățile române au capturat peste 95 de milioane de țigarete de contrabandă în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu peste cinci milioane față de aceeași perioadă din 2020, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate se ridică la peste 56 de milioane de lei.

Eforturile autorităților române de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării au făcut ca nivelul contrabandei în prima jumătate a anului 2021 să se mențină la aproximativ 10%.

BAT a contribuit în acest an la bugetul de stat cu cinci miliarde de lei în primul semestru, ceea ce reprezintă o creștere de peste 700 de milioane de lei față de periada similară a anului 2020. Și ne dorim ca acest ritm de creștere să se mențină, de aceea este important ca autoritățile să continue acțiunile concrete împotriva rețelelor de contrabandă”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT.

Pentru a veni în sprijinul autorităților, BAT a donat anul acesta Poliţiei de Frontieră 250 de camere speciale de supraveghere, care vor fi instalate la graniţele României pentru combaterea traficului de ţigări.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

• România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
• România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
• Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ trei miliarde de lei.
• Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Harta capturi tigarete de contrabanda ianuarie septembrie 2021

Parteneriate

MediaSind

 

LMP2019

 

Logo Smartfert

 

 

 

 

 

Cookies