Miercuri, 11 Noiembrie 2020 10:52

Cum a apărut ideea de Black Friday şi ce semnifica ziua, iniţial. Febra cumpărăturilor care a cuprins mapamondul

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Cum a apărut ideea de Black Friday şi ce semnifica ziua, iniţial. Febra cumpărăturilor care a cuprins mapamondul Pixabay / caracter ilustrativ

Festivalul cumpărăturilor bate la ușă. Deja, oamenii încep să-şi consulte listele cu produsele al căror preț a fost monitorizate un an întreg şi caută cele mai bune oferte, menite să răspundă propriilor nevoi.

Pentru cei de peste Ocean, Black Friday are dată o clară, și anume vinerea care urmează după Ziua Recunoştinţei. Astfel, oamenii se trezesc după masa festivă şi se îndreaptă, cu mic, cu mare spre magazine fizice, în special spre virtuale, în prezent. De altfel, în acest an, cel în care pandemia de coronavirus a întors lumea cu susul în jos, a face shopping online a devenit mai degrabă o necesitate.

Marii retaileri se pregătesc din timp pentru ziua de top a vânzărilor din luna noiembrie, care se prelungeşte în unele cazuri şi în weekendul următor.

La noi în țară, vânătoarea ofertelor şi reducerilor a început deja de la începutul lunii, unele magazine oferind mai multe zile de „Black Friday”, în campanii extinse.

Black Friday – startul febrei cumpărăturilor

Cu toate că, în prezent, Black Friday este simbolul cumpărăturilor şi vânzărilor uriaşe, acest concept a fost asociat iniţial crizei financiare, scriu cei de la Mediafax.

Totul a început cu doi bancheri de pe Wall Street, Jim Fisk şi Jay Gould. Aceştia au cumpărat împreună o cantitate semnificativă de aur din SUA, în speranţa creşterii preţului global şi pentru a-l vinde cu profituri uriaşe. În schimb, vineri, 24 septembrie 1869, în ziua denumită ulterior „Black Friday”, piaţa aurului din SUA s-a prăbuşit şi acţiunile lui Fisk şi Gould au semănat faliment pe Wall Street.

Ani mai târziu, Black Friday şi-a căpătat semnificaţia actuală.

În timpurile în care magazinele din SUA înregistrau manual detaliile contabile, profiturile erau consemnate în negru, iar pierderile cu roşu. După ce majoritatea magazinelor fuseseră marcate cu „roşu” pe parcursul unui an întreg, vinerea de după Ziua Recunoştinţei a reprezentat o explozie a vânzărilor, trecând comercianţii pe „negru” graţie reducerilor masive, arată Telegraph.

Nu demult, au circulat zvonuri legate de o posibilă conexiune a numelui de Black Friday cu vânzările din pieţele de sclavi afro-americani, datând din anii 1800.

Black Friday - De la dezastru pe Wall Street, la festival de vânzări

Polițiștii din Philadelphia au fost primii care au asociat Black Friday cu momentul de după Ziua Recunoştinţei. Asta se întâmpla în 1950, când un val de suporteri au venit în oraş pentru un meci, blocând traficul şi provocând haos general. Lucrătorii din ordine publică nu şi-au putut lua liber, lucrând în ture lungi şi obositoare pentru a controla prăpădul din acea „Black Friday”.

Ulterior, numele s-a răspândit, iar comercianţii au transformat totul în avantajul lor. Publicarea unei reclame în revista „American Philatelist”, în 1966, a contribuit şi ea la popularizarea termenului.

În prezent, Black Friday e cel mai mare eveniment de cumpărături din SUA, o zi în care multe magazine reduc preţurile pentru a spori profiturile şi a da startul sezonului festiv.

Vânzări-record de Black Friday. O practică veche, cu nume nou

Dar vânzările record din luna noiembrie nu au apărut odată cu Black Friday, acestea fiind un fenomen cunoscut de vânzătorii americani.

Magazinul universal Macy's a lansat o celebră paradă de Ziua Recunoştinţei în New York-ul anului 1924, încurajând în acelaşi timp oamenii la cumpărături. Ziua a devenit popualră în anii 1930, în ciuda Marii Depresiuni.

Preşedintele Franklin D Roosevelt a luat decizia de a muta data de Ziua Recunoştinţei cu o săptămână mai devreme decât în 1939, în speranţa că vânzările vor stimula economia SUA. Unii au denumit această mişcare „Franksgiving”.

În anii 1970-1980, magazinele erau deja asaltate de clienţii cuprinşi de frenezia cumpărăturilor.

Astăzi, milioane de americani continuă ceea ce a devenit deja „tradiţie”. Mai mult, fenomenul s-a răspândit internaţional, fiind extrem de popular şi la noi în țară.

HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol