Un brand românesc din industria cafelei valorează peste 500.000 euro - SURSE SI RESURSE

Un brand românesc din industria cafelei valorează peste 500.000 euro

Share

Un brand românesc din industria cafelei a demonstrat recent că reputația și recunoașterea pieței pot fi transformate în valoare concretă. O evaluare realizată de agenția Weizmann & Partners a stabilit că brandul Cafeteca depășește 500.000 de euro, o sumă impresionantă chiar și pentru proprietarii afacerii.

Mulți antreprenori subestimează puterea unui brand și a unui nume cu notorietate, ignorând faptul că acesta îi poate oferi avantaje fiscale, poate fi vândut complet independent de alte active, poate atrage parteneri și chiar poate fi utilizat drept garanție bancară.

„Recent, după explozia pe bursă a costului cafelei, am evaluat brandul Cafeteca și, surpriză, valora peste 500.000 de euro! Proprietarii nu își imaginau că reputația și notorietatea lor pe piață poate avea un asemenea impact. După primirea raportului de evaluare, au realizat că ar fi putut obține această sumă exclusiv din vânzarea brandului și a reputației acestuia, fără a transfera alte active”, a precizat Radu Bozocea, expert în proprietate intelectuală și partener în cadrul companiei sus-amintite.

Această evaluare evidențiază importanța protejării și valorificării unui brand prin înregistrarea sa ca marcă oficială. Cafeteca a devenit un exemplu concret al modului în care o identitate de brand bine conturată, o reputație solidă și o comunitate fidelă de clienți se pot transforma în active financiare semnificative.

“Există mai multe metode pentru determinarea valorii unui brand: metoda costului – presupune estimarea sumei necesare pentru a construi un brand similar de la zero, metoda comparativă – analizează tranzacțiile cu branduri similare sau metoda bazată pe venituri – estimează profiturile viitoare pe care marca le poate genera”, a explicat Bozocea modalitatea de evaluare a unui brand.

Notorietatea dobândită în ani de experiență și relația puternică cu consumatorii, marile secrete

Pentru Cafeteca, notorietatea dobândită de-a lungul anilor și relația puternică cu consumatorii au fost factori decisivi în stabilirea acestei valori impresionante.

Avantajele protejării și monetizării brandului sunt multiple și includ numeroase beneficii, printre care: reducerea impozitului pe profit prin amortizarea valorii brandului;crearea unor noi fluxuri de venit prin licențiere sau francizare; utilizarea ca activ bancar, servind drept garanție pentru finanțări și creșterea atractivității pentru parteneriate.

O lecție pentru antreprenorii români

Cazul Cafeteca subliniază necesitatea ca firmele, indiferent de dimensiune, să-și protejeze brandul și să-i recunoască valoarea reală prin evaluare constantă. În orice piață concurențiala și în continuă schimbare, notorietatea și reputația pot deveni active extrem de profitabile, dacă sunt gestionate inteligent.

„Dacă în bilanțul firmei tale, brandul este înregistrat cu o valoare contabilă modestă, dar investitorii sau competitorii ar fi dispuși să plătească mult mai mult pentru el (economisind mult timp mai ales dar și bani pentru a crea unul nou), înseamnă că ai un activ subevaluat. De asemenea, să nu uităm că firmele care înregistrează brevete utilizate în producție, beneficiază de scutire de impozit pe profit”, a mai spus Radu Bozocea.

Cafeteca este o lecție valoroasă pentru toți antreprenorii. Un brand înregistrat și bine gestionat nu doar că îți protejează afacerea, dar îți poate aduce venituri suplimentare, investiții și parteneriate strategice. Într-o lume competitivă, un nume puternic nu este doar o etichetă – este o resursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *